Evelin Bizjak

Srednjeveška šivilja in turistična vodnica

Kaj počne diplomirana ekonomistka med junaškimi Vitezi, ki v težkih oklepih, oboroženi do zob z meči branijo zmaja?

Sanja o belem princu na hrabrem konju, da jo popelje na začarani grad.

Poleg tega pa še z Vami odkriva srednjeveško Goriško z ogledi gradov in palač.

Sodeluje kot animacija na grajskih večerjah, srednjeveških, renesančnih,… prireditvah, bojevanjih in prikazih življenja v taborih tako v Sloveniji kot v Italiji.

Ustvarja in izposoja srednjeveška oblačila in ukroji pustne kostume po naročilu.

V skrinjah je dovolj oblačil za cel avtobus potnikov željnih spoznavanja srednjega veka.

Vodi turiste na dvournih ali več dnevnih izletih in ekskurzijah v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku tako skupine kot posameznike po Sloveniji (Goriška, Vipavska dolina, Brda, Kras, Ljubljana,… ), Italiji (Benetke, Gorica, Oglej, Trst, Čedad, Videm, Humin, Furlanija Julijska Krajina…)

Z muzejskim vlakom Vas popelje na potovanje v preteklost in na Bled po po delu Transalpine – Bohinjski progi, ki je leta 1906 povezala Dunaj in srednjo Evropo s tržaškim pristaniščem čez največji kamniti most na svetu .

Razkaže Vam umetniška dela Tiziana, Rubensa, Tominca, Messerschmidta… v palači Coronini Cronberg s parkom v angleško kitajskem slogu v Gorici, kjer je bival zadnji francoski kralj Karel X. iz rodbine Burbonov.

Je muza akademskemu slikarju Aleksandru Peci pri slikanju srednjeveških, baročnih motivov in portretov po naročilu z olji na platno.

Teži k odličnosti v turizmu, spodbujanju povezovanja, kakovosti, promocije in trženja lokalnih proizvodov. Prizadeva si za razvoj kulturnega, zgodovinskega, kulinaričnega, vinskega in tematskega čezmejnega turizma, aktivnih počitnic,… z raznoliko turistično ponudbo ter prepoznavno identiteto regije.

Lokalno ponudbo bogatijo srednjeveške večerje, kjer Vas v davne čase grajske gospode popeljejo grof in grofica z dvorjani, vitezi v svetlečih oklepih, ki se bojujejo za roko grajske gospodične, godbeniki in plesalkami, dvornim norčkom, čarovnico, grajskim kuharjem s slastno pojedino ter šivilja s srednjeveškimi oblačili v katera Vas odenemo, …

 

Več o Evelin Bizjak lahko preberete v člankih:

Katja Željan: Lan in čipke za srednjeveški živelj: www.delo.si/clanek/138582

Katja Željan: Grajska Goriška s srednjeveškimi večeri in porokami: https://www.delo.si/clanek/145198

 

Evelin Bizjak s.p.

Srednjeveška šivilja in turistična vodnica

Klanec 6 a, 5250 Solkan,

tel: +386 (0)40 577 255

e-pošta: gorica.gorizia@gmail.com,

www.goriskastorija.si

www.medievalslovenia.com