U Zagrebu terenska vježba za pčelarske turističke vodiče iz Slovenije

U promijenjenim pašnim okolnostima uvjetovanima prostornim i klimatskim promjenama slovenski su se pčelari morali okrenuti novim izvorima prihoda pa su počeli njegovati i pčelarski turizam.

Tu smo činjenicu iskoristili, mi, članovi Kluba profesionalnih turističkih vodiča Slovenije, i početkom veljače ove godine krenuli na edukaciju za pčelarskog turističkog vodiča pri Pčelarskom savezu Slovenije u Brdu pri Lukovici. Nakon teorijskog dijela edukacije obvezali smo se i za terenske vježbe i na međunarodnoj razini pa tako i u Hrvatskoj.

Neki su članovi kluba, uz ovu, prošli i edukaciju za rad s osobama s invaliditetom, pa smo ovu terensku vježbu posvetili turističkoj i pčelarskoj inkluziji – uključenje u svakodnevni život osoba s invaliditetom. Sjedinjavanje obiju edukacija veliki je civilizacijski pomak.

Ovogodišnjom terenskom vježbom, koja je održana 24. ožujka, planirani su posjeti pčelarstvima Kefelja i Vujnovac u Varaždinskoj te Medenom vrtu Tatjane Šardi u Međimurskoj i pčelinjaku Mladena Vukovića u Zagrebačkoj županiji. Posjetili smo i Muzej kukaca u Varaždinu te razgledali pristupačno restauriran pčelinjak Agronomskog fakulteta u Zagrebu iz doba biskupa Haulika, dakle starinu iz prve polovice 19. stoljeća.

Iz spomenute terenske vježbe za pčelarskog turističkog vodiča posebno bih izdvojila nezaboravni susret s članicom Pčelarskog društva Pčelinjak mr. sc. Jadrankom Luketa-Marković. Ona pčelari u invalidskim kolicima na prilagođenom pčelinjaku Mladena Vukovića u urbanim uvjetima Zagreba. Posebno nas se dojmila, uzbudila i razveselila njezina poučna pčelarska i životna priča koju je objavila u knjizi Pčelarenje kao (api) terapija i za osobe s invaliditetom. U knjizi je spomenula i pčelarsku radionicu za osobe sa smetnjama u duševnom razvoju u Črnomlju koji  su, potaknuti uspješnim terapijskim učinkom njezine pčelarske radionice u Domu za starije osobe Maksimir u Zagrebu, za svoje korisnike osnovali pčelarsku kreativnu radionicu. Radionica i knjiga predstavljeni su na Apiterapijskom simpoziju u Ljubljani. 23. i 24. listopada 2015.

Kako ćemo u turističkim grupama susresti i osobe s raznim invaliditetima, dala nam je upute za naš socijalni kontakt s takvim osobama, opet na osnovi vlastita iskustva jer u Školi inkluzivnog ekološkog i komercijalnog pčelarstva sudjeluje kao predavačica i mentorica pčelarske prakse i pritom radi i s osobama s različitim invaliditetima. U dobivenoj brošuri Bonton za bolje razumijevanje osoba s invaliditetom koju je objavila Udruga za promicanje istih mogućnosti – UPIM, čija je gđa Jadranka članica, naučili smo da bi u razgovoru s osobom u invalidskim kolicima trebalo sjesti kako bismo razgovarali na istoj razini, da slabočujućoj osobi treba govoriti tako da ona s usana i iz gestikulacije može potkrijepiti ono što nije dobro čula, a slabovidnoj osobi dopustiti pristup i opip promatranom. Najbolje je osobu s invaliditetom pitati kako joj možemo pomoći.

U sumrak smo snimajući gđu. Jadranku kako radi s pčelinjim zajednicama u AŽ košnicama prilagođenim radu u sjedećem stavu i puni dojmova i novih spoznaja  završili našu vježbu za pčelarskog turističkog vodiča.

Kući smo ponjeli apiterapijske paketiće pčelarske radionice Doma za starije osobe Maksimir koje smo sretni mijenjali za medonosno bilje Kluba profesionalnih turističkih vodiča Slovenije kao zalog  za buduću prijateljsku i međunarodnu suradnju.

VIR: https://www.pcelinjak.hr/OLD/index.php/Vijesti-i-obavijesti/u-zagrebu-terenska-vjeba-za-pelarske-turistike-vodie-iz-slovenije.html