Voden ogled “Ljubljanske čipkarske sledi”

Najstarejši pisni vir o čipkarstvu na Slovenskem je knjiga Slava Vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja iz leta 1689, v kateri je zapisano: »V Ljubljani izdelujejo tudi veliko vrst nizozemskih in beneških čipk; razpošiljajo jih v razne dežele, a raznašajo jih daleč naokoli posebni kramarji«. Zatorej smo se v Klubu profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije, skupaj z ga. Afrodito Hebar Kljun iz LaceSpace https://www.facebook.com/LaceSpaceOrg odločili pripraviti prav posebno ogledno turo po Ljubljani.

Najprej se je bilo seveda potrebno podučiti bolj natančno o čipkah na splošno.  Afrodita nam je zelo izčrpno predstavila zgodovino čipk in njih posebnosti. Nato smo se posvetili zgodbi o čipkah v Ljubljani in izvedeli presenetljive podatke, kot npr., da je  prva čipkarska šola delovala v Ljubljani in bila ustanovljena od Marije Terezije že davnega leta 1762!  Na koncu pa smo si še ogledali točke v Ljubljani, povezane s čipko.Sledilo je oblikovanje logotipa, ki ga je ustvarila Afrodita.Vsebina novo ustvarjene ture je postala tudi del izobraževanja za vodnike interpretatorje (pri Interpret Europe), ki ga je pripravil  Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije v sodelovanju z izvajalko Janjo Sivec, interpretatorko kulturne dediščine, uni. dipl. etnologinjo in kulturno antropologinjo, nacionalno koordinatorko Interpret Europe za Slovenijo in trenerko vodnikov in gostiteljev interpretatorjev.

Udeleženke izobraževanja so tako prve spoznale zgodbo čipke v Ljubljani.

Več o izobraževanju na povezavi:

https://www.interpret-europe.net/fileadmin/Documents/publications/Newsletters/ie-newsletter_2018-4_winter.pdf  , str. 16-17Skupaj s TV Slovenija smo za oddajo »Dobro jutro« posneli še prispevek o ljubljanskih čipkarskih sledeh. Tura je bila predstavljena z  vklopi na treh lokacijah: Gosposka ulica 8, Križanke in Mestni muzej Ljubljana.  Več na:

• 1. del: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174580649 od 07:30 dalje,
• 2. del: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174580655 od 22:40 dalje,
• 3. del: https://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174580669 od 26:00 dalje.

Nekaj fotografskih utrinkov iz snemanja najdete tudi tukaj:  https://www.facebook.com/pg/Ljubljanske-čipkarske-sledi-Ljubljana-lace-trails-343446386434371/photos/?tab=album&album_id=346474376131572

 

Za konec pa še vabilo ….. Slovenska, idrijska, žirovska, železnikarska, polhograjska, narodna, klekljana … Vsa ta imena in še kakšno uporabljamo v Sloveniji za poimenovanje mojstrovin iz belih niti. Ali obstaja tudi ljubljanska čipka? Na to vprašanje vam bomo odgovorili na vodenju po Ljubljani, kjer boste spoznali bogato, a malo znano čipkarsko izročilo Ljubljane. Vodnik vas bo popeljal po delu stare Ljubljane,  ki je bila v preteklosti tesno vezana na umetnost izdelovanja čipk.

Kontakt ture »Ljubljanske čipkarske sledi« :  GSM 041 737 717.

Več o “Ljubljanskih čipkarskih sledeh” na: https://www.facebook.com/Ljubljanske-%C4%8Dipkarske-sledi-Ljubljana-lace-trails-343446386434371/

Nekaj fotografskih utrinkov iz do sedaj izvedenih ogledov: