Naši poslovni partnerji

Mestna občina Ljubljana - čebelja pot

Tradicija čebelarjenja v Ljubljani in njeni okolici sega že v čas prvih prazgodovinskih naselbin. Danes pa na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev. Povezani so v štirih čebelarskih društvih (Barje, Ljubljana Moste-Polje, Tacen in Ljubljana Center). Tako lahko v Ljubljani spremljamo tudi razcvet urbanega čebelarjenja, na čelu s pionirjem na tem področju – Cankarjevim domom. Med, pridelan na območju Mestne občine Ljubljane je izredno kakovosten. Zaradi vsega naštetega in številnih drugih vsebin je bila v oktobru 2015 zasnovana Čebelja pot. Povezuje že 35 članov, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Ne gre samo za pot temveč gre za gibanje podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbimo za dobrobit čebel v mestu.

Več na: www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/podezelje/cebelja-pot/

Prenos dobre prakse ljubljanskega primera tudi v druge države pa se je pričel s projektom BeePathNet.

Več na: www.facebook.com/pg/BeePathNet/about/?ref=page_internal

Slovenska čebelarska akademija

sca.kis.si

Lekarniški in alkimistični muzej

Linhartov trg 28
Radovljica

www.facebook.com/staralekarna

Gostilna “Pri Kolovratu” – Ljubljana

www.gostilnaprikolovratu.com

CIRIL METODOV TRG 14

Kot tip stavbe se uvršča med plemiške hiše z zasnovo iz 17. stoletja s prezidavami v 18.in 19. Stoletju. Stavba je trodelna, predstavlja eno kvalitetnejših arhitektur iz 17.stoletja v tem delu Stare Ljubljane.

Gostilna Pri kolovratu je ena izmed najstarejših ljubljanskih gostiln. Prvi arhivski zapis je bil leta 1836 pod imenom Zum Spinnrad. Gostilna pa se je omenjala že za časa Ilirskih provinc (1809-1811); za časa generala Marmonta.

Zgodba pripoveduje o pijanem in predrznem francoskem vojaku, ki je gostilniški  natakarici s silo iztrgal zlata uhana. Natakarica je potožila francoskemu generalu Marmontu, kaj se ji je pripetilo. General, ki je strogo prepovedal vojakom vsakršno nasilje in tatvine, je takoj zapovedal prijetje in ustrelitev roparja! Ustrelili so ga pred ljubljansko stolnico, nasproti gostilne Pri kolovratu…

Najbolj poznana pa je bila gostilna za časa med obema vojnama kot glavno zbirališče penatov (častilcev Prešernove poezije; kulturnih veljakov tistega obdobja).

 Beseda penati izvira iz besede PENATES = latinska množinska beseda: hišni bogovi, varuhi družine in domačega ognjišča. Penati so se imeli za nekakšne male hišne bogove, ki so čuvali kulturno izročilo.

Domovoj – rooms and apartments

O DOMOVOJU

Vladimir in Andreja sva zakonca, ki sva nekoč skupaj veliko potovala, saj je bila to najina strast. Sedaj z enajstletnim sinom Janejem živimo v naši novi hiši v Vašah pri Medvodah. Naš dom stoji na robu Polhograjskega narodnega parka, pri Medvodah, na poti med Ljubljano in Bledom. Najina strast še vedno ostajajo potovanja. Temu se pridružuje še arhitektura. Ta se lahko vidi v našem domu, ki sva ga sama izrisala in zgradila. Je res nekaj posebnega. Naš dom je urejen z ljubeznijo, kot tudi s čutom za estetiko. Hkrati je čist in funkcionalno dovršen. Če sedete na gugalnik pred toplim kaminom, vas toplota lahko ponese v spanje, galerija vam nudi lep razgled, večerna svetloba pa zasije skozi steklena vrata, intimna svetloba majhnih luči vas povleče v branje, kava na pokriti terasi pa nadvse prijetno diši. Odločila sva se, da bova ti dve strasti združila. Popotnikom bova pokazala in ponudila v uporabo naš dom. Poleti leta 2016 sva gostila prve goste. Odzivi gostov so bili prelepi.

Kajti gostje se v našem domu počutijo dobro. Uživajo v zasebnosti lastnih apartmajev ali sob. Vse je novo in nadstandardno opremljeno. Poleg TV, brezplačnega parkirišča, brezplačnega interneta ponujamo infra savno, profesionalni masažni stol in tuš. Poleg tega, po želji, ponudimo tudi naš domači zajtrk. Na vrtu našega doma se lahko v naravi naužijejo svežega zraka in miru. Lahko si pripravijo žar, njihovi otroci pa se lahko medtem na primer plezajo na drevesni hiški, igrajo nogomet … V bližnji okolici našega doma se lahko predajajo športnim aktivnostim – planinarjenju, pohodništvu, kolesarjenju, gorskemu kolesarju, plavanju, smučanju, kajakiranju, raftingu, plezanju, padalstvu, ribarjenju, turnemu smučanju, teku …