Naši poslovni partnerji

Mestna občina Ljubljana - čebelja pot

Tradicija čebelarjenja v Ljubljani in njeni okolici sega že v čas prvih prazgodovinskih naselbin. Danes pa na območju Mestne občine Ljubljana deluje kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev. Povezani so v štirih čebelarskih društvih (Barje, Ljubljana Moste-Polje, Tacen in Ljubljana Center). Tako lahko v Ljubljani spremljamo tudi razcvet urbanega čebelarjenja, na čelu s pionirjem na tem področju – Cankarjevim domom. Med, pridelan na območju Mestne občine Ljubljane je izredno kakovosten. Zaradi vsega naštetega in številnih drugih vsebin je bila v oktobru 2015 zasnovana Čebelja pot. Povezuje že 35 članov, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem do gospodarskih institucij ter seveda čebelarjev in čebelarskih društev. Ne gre samo za pot temveč gre za gibanje podobno mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbimo za dobrobit čebel v mestu.

Več na: www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/podezelje/cebelja-pot/

Prenos dobre prakse ljubljanskega primera tudi v druge države pa se je pričel s projektom BeePathNet.

Več na: www.facebook.com/pg/BeePathNet/about/?ref=page_internal

Unlock Ljubljana

Trdinova ulica 8, 1000 Ljubljana
Telefon: +386 (0) 31 524 523
info@unlock-ljubljana.si
www.unlock.si
https://www.facebook.com/unlock.ljubljana/

 

Spoznaj Ljubljano v noro zabavni "outdoor escape" pustolovščini!

Ob prenovi starega meščanskega stanovanja v središču mesta, smo odkrili stare načrte do sedaj neznanega, tajnega ljubljanskega društva »LJUBLJENA«, ki združuje le najplemenitejše meščane z najbolj čistim srcem in dobrimi nameni, ki varujejo skrivnost srečnega in uspešnega življenja.
Za vstop v tajno društvo obstaja skriven preizkus – sedemkrat zaklenjena knjiga vrednot – in le tistemu, ki se prebije do zadnje strani, se razkrije skrivnost uspeha in zadovoljstva!
Bo uspelo tudi vam?

V povsem novi igri z elementi »escape room« pustolovščine vas čaka dobeseden pobeg iz sobe – a tokrat na svež zrak!
Na pustolovskem popotovanju skozi staro mestno jedro vas čaka sedem zabavnih preizkušenj, na katerih boste odklepali skrivnosti Ljubljane, spoznali neznano, se pustili prijetno presenetiti, navdušeno vzklikali »hevreka«, se ob tem se ob tem v super družbi nadihali svežega zraka in predvsem – izvrstno zabavali!

Gostilna “Pri Kolovratu” – Ljubljana

www.gostilnaprikolovratu.com

CIRIL METODOV TRG 14

Kot tip stavbe se uvršča med plemiške hiše z zasnovo iz 17. stoletja s prezidavami v 18.in 19. Stoletju. Stavba je trodelna, predstavlja eno kvalitetnejših arhitektur iz 17.stoletja v tem delu Stare Ljubljane.

Gostilna Pri kolovratu je ena izmed najstarejših ljubljanskih gostiln. Prvi arhivski zapis je bil leta 1836 pod imenom Zum Spinnrad. Gostilna pa se je omenjala že za časa Ilirskih provinc (1809-1811); za časa generala Marmonta.

Zgodba pripoveduje o pijanem in predrznem francoskem vojaku, ki je gostilniški  natakarici s silo iztrgal zlata uhana. Natakarica je potožila francoskemu generalu Marmontu, kaj se ji je pripetilo. General, ki je strogo prepovedal vojakom vsakršno nasilje in tatvine, je takoj zapovedal prijetje in ustrelitev roparja! Ustrelili so ga pred ljubljansko stolnico, nasproti gostilne Pri kolovratu…

Še ena zgodba povezana s to gostilno

1908 leta so bile slovenske demonstracije nad takratno avstrijsko vlado. Takrat so Nemci steljali na Slovence na Pogačarjevem trgu, kjer je padel Rudolf Lunder. Šest krogel se je zapičilo v desni zid ob hišnem vhodu Gostilne Pri kolovatu, sedma pa je pred Kolovratom ubila Ivana Adamiča. Pločnik pred gostilno je bil ves okrvavljen. Sledove krogel so morali na višji ukaz takoj zamazati.

V 19.stoletju je štela med stalne goste pesnika Frana Levstika, opernega pevca Josipa Nollija, prvega slovenskega župana Petra Grassellija (Grasselli je bil ljubljanski župan med letoma 1882 in 1896. Bil je prvi slovenski župan in med župani z najdaljšim stažem. Zasnoval ali omogočil je več reform, ki jih površno pripisujemo njegovemu nasledniku Hribarju. Bil je med pobudniki gradnje sodobnega vodovoda. Pomagal je pri začetkih popotresne obnove Ljubljane.) sodnika Kuralta, zdravnika Ludovika Vašiča. Gostilna je bila tisti čas znana kot priljubljeno romarsko prenočišče. Zbirali so se tudi mlajši člani športnega društva Sokol in zastopniki trgovine.

Najbolj poznana pa je bila gostilna za časa med obema vojnama kot glavno zbirališče penatov (častilcev Prešernove poezije; kulturnih veljakov tistega obdobja).

 Beseda penati izvira iz besede PENATES = latinska množinska beseda: hišni bogovi, varuhi družine in domačega ognjišča. Penati so se imeli za nekakšne male hišne bogove, ki so čuvali kulturno izročilo.

Ustanovitelj druščine Penatov je bil nevropsihiater Alfred Šerko. Poleg Šerka so bili v druščini tudi književniki Oton Župančič, Igo Gruden, Pavel Golia, Ciril Kosmač, Fran Albreht, Juš Kozak, Ivan Prijatelj, Izidor Cankar, slavist Matija Šmalc, biolog Pavel Grošelj, literarni kritik Josip Vidmar, Lili Novy, včasih tudi Alma Karlin, literarni zgodovinarja Avgust Pirjevec in Joža Glonar, slikarji Maksim Gaspari, Niko Pirnat, Božidar Jakac, skladatelji Anton  Lajovic, Marjan Kozina, Slavko Osterc. V gostilno je redno zahajal tudi arhitekt Jože Plečnik.

Nekateri so v Gostilno Pri kolovratu zahajali vsak večer, sedeli so  vsakič za isto okroglo penatsko mizo. Tomaž Bizilj, takratni vodja gostilne Pri kolovratu, je skrbno pazil, da se priložnostni gostje niso usedli za mizo pri peči. Bila je rezervirana za penate. Pri njej so se zbirali ves čas, dokler je druščina obstajala. Z njimi so sedeli le tisti, ki so jih penati sami privedli medse. Med njimi so se vnemale žive debate o umetnosti, o etiki in estetiki, tako žive in burne, da se je vse iskrilo od njih.

Gostilna Pri kolovratu je igrala pomembno vlogo pri povezovanju in spodbujanju ustvarjalnosti med slovenskimi umetniki in znanstveniki. O tem nam pričajo odlomki iz raznih literarnih in esejističnih del.

V spomin Tomaža Bizilja (gostilničarja za časa penatov) je pesem, ki jo je napisal pesnik Igo Gruden, kjer omenja tudi Gostilno Pri kolovratu.

»Kdo zdaj pri peči z gosti bo posedal
v gostilni pri "Kolovratu" zvečer?
kot z drugega svetá molčé jih gledal
zasršene za prazen nič v prepir?
Prisedel tiho si, odšel še tiše,
pogledal v vežo, kuhinjo in klet:
ko da več nisi gospodar te hiše
in ti ni mari za ta svet,
bil si povsod in nisi bil nikjer.«

(Igo Gruden: del pesmi V spomin Tomaža Bizilja, pesniška zbirka Dvanajsta ura, 1939)

Del tretje kitice pa je že od nedavnega napisan tudi na kamnu s staro pisavo na zunanjem hodniku, ki vodi v notranji atrij gostilne.

PRIČEVANJA LJUDI, KI SO ŽE PRIŠLI k nam v Gostilno in se spominjajo stare gostilne:

 1. G.Janez: on se spominja te gostilne, ko so sem hodili še Penati. Rekel je, da je bila to zelo dobra ljubljanska gostilna, da si zelo težko dobil prostor za sedeti. Hrana je bila prava slovenska: pečenice, zelje, krvavice, žganci, polenta, kranjska klobasa, pisli so rebulo, cviček, brinjevec.
 1. V 60.letih so baje v gostilno hodili vsak teden tudi ljudski pevci Fantje na vasi, ki so imeli v gostilni tudi vaje. Jedli so fižol z naribano črno redkvico.
 1. Gospa, ki je kuhala v Kolovratu 8 let (za časa Daj Dama v 70 letih) je rekla, da so kuhali tri vrste kosil. Vsak dan je bila goveja juha in tudi govedina. Imeli so tudi malice: golaž, vampe, segedin, pašto, boranjo, ričet. Delali so tudi dunajski, pariški zrezek, od sladic so delali enostavne biskvite, flancate, zavitke, potico.

Gostilna Pri kolovratu (prvotno nemško Zum Spinnrad) je ena izmed najstarejših ljubljanskih gostiln, ki še vedno obratuje.

Kolovrat je bil že od nekdaj znan po vampih na tržaški način, po okusnem golažu čigar receptura se ni spremenila desetletja, pozimi po krvavicah in kislem zelju.

V to gostilno so med obema vojnama in po drugi svetovni vojni po nedeljski maši v bližnji stolnici zahajali ljubljanski meščani na predkosilni gabelc, jutranjo malice- na male vampe, mali golaž, žemljo ali kos kruha ter obvezno dva deci črnine ali cvička.

Vir: Izsledki gospoda Damjana Ovsca

Domovoj – rooms and apartments

O DOMOVOJU

Vladimir in Andreja sva zakonca, ki sva nekoč skupaj veliko potovala, saj je bila to najina strast. Sedaj z enajstletnim sinom Janejem živimo v naši novi hiši v Vašah pri Medvodah. Naš dom stoji na robu Polhograjskega narodnega parka, pri Medvodah, na poti med Ljubljano in Bledom. Najina strast še vedno ostajajo potovanja. Temu se pridružuje še arhitektura. Ta se lahko vidi v našem domu, ki sva ga sama izrisala in zgradila. Je res nekaj posebnega. Naš dom je urejen z ljubeznijo, kot tudi s čutom za estetiko. Hkrati je čist in funkcionalno dovršen. Če sedete na gugalnik pred toplim kaminom, vas toplota lahko ponese v spanje, galerija vam nudi lep razgled, večerna svetloba pa zasije skozi steklena vrata, intimna svetloba majhnih luči vas povleče v branje, kava na pokriti terasi pa nadvse prijetno diši. Odločila sva se, da bova ti dve strasti združila. Popotnikom bova pokazala in ponudila v uporabo naš dom. Poleti leta 2016 sva gostila prve goste. Odzivi gostov so bili prelepi.

Kajti gostje se v našem domu počutijo dobro. Uživajo v zasebnosti lastnih apartmajev ali sob. Vse je novo in nadstandardno opremljeno. Poleg TV, brezplačnega parkirišča, brezplačnega interneta ponujamo infra savno, profesionalni masažni stol in tuš. Poleg tega, po želji, ponudimo tudi naš domači zajtrk. Na vrtu našega doma se lahko v naravi naužijejo svežega zraka in miru. Lahko si pripravijo žar, njihovi otroci pa se lahko medtem na primer plezajo na drevesni hiški, igrajo nogomet … V bližnji okolici našega doma se lahko predajajo športnim aktivnostim – planinarjenju, pohodništvu, kolesarjenju, gorskemu kolesarju, plavanju, smučanju, kajakiranju, raftingu, plezanju, padalstvu, ribarjenju, turnemu smučanju, teku …

NUDIMO VAM TUDI:

 • 11 in 7 dnevne turistične ture spoznavanja najbolj skritih biserov Slovenije za 8 oseb,
 • družinske vikend pakete z Domovojevimi živalmi,
 • vabimo kolesarje- saj je v pripravi začetek specializacije naše nastanitve zanje,
 • vabimo vinarje, čebelarje, jamarje, ekologe
 • ljubitelje kulturnih prireditev, poslovne partnerje, motivacijske trenerje, znanstvenike,
 • ljubitelje lokalne kulinarike in žara, lokalno pridelanih piv po Sloveniji,
 • alternativne oblike turizma- glasbenike, hipije, popotnike,
 • ljubitelje neokrnjene narave, podeželja in arhitekture,
 • vabimo na ogled orhidej in ogled večjih arboretumov Slovenije z vodičem,
 • vabimo športnike: smučarje, ljubitelje teka na smučeš, plezalce, pohodnike, plavalce, kajakaše, igralce badmintona, odbojke…

Pridite k nam, če si želite naše gostoljubnost, domačnosti, prijaznosti, adrenalina in doživetij na tone, kot tudi miru in sprostitve. Potem smo za vas res pravi naslov za preživljanje vašega zasluženega oddiha. Mi in naš Domovoj – hišni duh, ki čuva našo hišo, vas nestrpno pričakujemo.

Ekipa Domovoj

ZAKAJ IME DOMOVOJ?

Domovoj je zaščitnik družine in je bil v slovanski mitologiji bog oziroma zaščitnik domačega ognjišča. Skrbel je za dobrobit hiše, ljudi in živali. Živel naj bi v peči, pod pragom ali v hlevu pri domačih živalih. Imel je dve strani: bil je dober, ljubezniv in bil pripravljen pomagati tistim, ki so mu bili po njegovem mišljenju verni in zvesti, ter hkrati zloben do tistih, ki mu naklonjenosti niso izražali. V takšnih primerih so ga umirjali s pomočjo daritev-hrane. Košček kruha posut s soljo, zavit v belo platno postavljen v predverju ali dvorišču, mu je hitro ohladil bes ter vrnil družini njegovo prijateljstvo. Hitro se ga je pomirilo tudi na ostale načine, kot recimo: da so se mu pustili ostanki večerje ali če se je nekaj čistega perila pustilo v bližini njegove najljubše sobe. Prevzel je lahko obliko gospodarja hiše v kateri je prebival ali v kakšnega drugega člana družine. Lahko se je prikazal tudi kot pes, mačka, medved, …

Domovoja je torej lahko bilo videti, kljub temu, da je bil večino časa raje neviden. Živel je za pečjo, v dvorišču ali v hlevu. Ko se je iz vodnjaka izvlekla voda za kopanje, se je pustilo tudi vedro vode za njega. Predstavljen je kot starec v dolgi beli obleki pričvrščeni okoli pasu, ponekod je predstavljen v rdeči srajci. Kljub starosti je imel bujne lase, a celotno telo mu je bilo pokrito z mehko gosto dlako.

Domovoj je bil tako tesno vezan na družino, da so žalosti in radosti družine bila tudi njegova. Ko bi umrl kakšen član družine, bi celo noč zavijal in stokal okoli hiše. Zvestemu gospodarju je zvesto služil.

Oceno na Bookingu imamo 9,0.

Domovojevo priznanje

Domovoj je oživel na podelitvi priznanj za najlepše urejeni prenočitveni objekt v Medvodah.

Apartmaji in sobe DOMOVOJ so prejeli priznanje za najlepše urejeni prenočitveni objekt v Medvodah. Na prireditve pa je celo naš zaščitnik Domovoj oživel in spregovoril nekaj besed. Ja, prav čudno. Podelitev priznanja in Domovoja, ki govori s presenečeno novinarko, si lahko ogledate v video posnetku zaključne prireditve Turistične zveze Medvode: Moja dežela, lepa in gostoljubna (video produkcija Televizija Medvode). Podelitev priznanja Domovoju se začne na 44 minuti videa.

Poglejte si našo spletno stran www.domovoj.si za kontakt, lokacijo, vizualno predstavo, za cene nastanitev, za novičke….

Mnenja gostov

Judith, Switzerland, 2017
We have stayed in the Domovoj Superior Apartment for about 10 days with our three children aged 5, 3 and 1 in July this year and have been spoilt by the wonderful hospitality of Andreja and Vladimir. With its modern fittings and the tasteful furnishing, this flat offers all you need to spend a comfortable and unforgettable holiday. All was very clean and the hosts were very helpful with anything we needed, especially regarding the equipment for our little one (baby cot, high chair, baby carrier, etc.). Wonderful location, in a peaceful village where you don’t really feel like a tourist, Medvode is a perfect starting point for any day trip within Slovenia, or even to Croatia. We really appreciated the fact that we could go and use the hosts’ garden as a playground for the kids, to play with the dog and the cats and climb on the tree house. We can recommend this place with great pleasure and enthusiasm. A big THANK YOU to Andreja and Vladimir, it was wonderful to be your guests!
Juan, Spain, December 2016
Spectacular accommodation. The treatment on the part of Andreja and Vladimir was exceptional. The house was very comfortable, homely and all the furniture very well kept. Exquisite food, good quality and abundant. The wifi worked perfect. Everything we can comment on our stay are positives. We can only thank Andreja and Vladimir for their great hospitality.
Matej, (SK)
Owners were very kind Quiet locality Tasty breakfast We will certainly return here on our next trip to Ljubljana
Eric, (NL)
Home away from home.
Edward Volodchenko, (BY)
The place is very beautiful. The house is has all possible conveniences.
Pablo, (ES)
Simplemente perfecto La casa es espectacular, comoda, con todo, muy cerca de ljubljana, de Bled, de Pistojna. Los dueños, Vlado y Andreija, que viven en la casa, son extremadamente amables y atentos. Es un sitio perfecto
Piotr, (PL)
Very nice place to stay! Very nice and friendly hosts, very helpful – it is a pleasure to come back after enitre day of sightseeing. Apartments are cosy and comfortable with fully equipped kitchen available. Will be back there hopefully.
Isabelle, (FR)
couple charmant. accueil parfait tout était parfait
Andrey, (RU)
Домик с зайчиком, куда хочется возвращаться Владимир и Андреа очень доброжелательные хозяева. Узнав, что мы едем хайкать в Триглав, Владимир сразу открыл карты и помог нам с маршрутом, позвонил в Кочу при озере и зарезервировал на нас места. Объяснил куда надо доехать и где оставить машину. Благодаря этой незапланированной встрече нам удалось очень хорошо провести время в Триглаве (если бы она не состоялась, мы бы поперлись с маленькими детьми по самому крутяку и скорее всего вернулись бы уже с начала маршрута). Кроме того наши дети были в восторге от их питомцев (зайчика, котика, собачки), а выданный им ящик с лего свел их с ума, а нас привел в легкое замешательство (откладывать или нет поездку в триглав). В итоге все состоялось, а сюда мы еще вернулись после. Расположение очень неплохое (от бохини 40 – 50 мин. на машине, до Любляны 10) .
Alyson (Jersey)
“The apartment is new, comfortable and really awesome!! The hospitality is one of the best we ever received. ”
Linda (Netherlands)
Great place to stay even for a longer stay. It's only 20 minutes driving to the center of Ljubljana and many other beautiful places. Great place for road and mountainbiking. The owners are lovely people and make a great breakfast and give you good tips where to go and to eat”.
Airidas (Lithuania)
“Especially great place to relax after an eventful day. You can feel like in your own home. Owners are wonderful and can plan the perfect day for you! And evening too :)”